Aangeboden door Centrum voor Dienstverlening
Wat is dit? ?

"Aangeboden door" is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van de Persgroep. De journalisten van de Persgroep zijn hier niet bij betrokken.

Aandacht voor mantelzorgers is essentieel

 


Mantelzorgcoach TiCa Vrolijk is zeer te spreken over de twee trainingen Mantelzorgers beter begrijpen en Zorgeloos zorgen die zij heeft gevolgd bij het Centrum Voor Dienstverlening (CVD). “Het is fijn om bevestiging te krijgen van wat ik als professional al weet en je leert vanuit een andere invalshoek kijken. Je krijgt begrip voor de werkwijze van andere professionals.”


Vrolijk werkt bij WMO Radar Delfshaven. “Wij komen tijdens huisbezoeken veel mantelzorgers tegen en die worden doorgestuurd naar mij.” Mantelzorgers zijn mensen die minimaal drie maanden voor iemand zorgen. Vaak meer dan acht uur per week. De zorgvrager is fysiek of geestelijk ziek, heeft een beperking of is verslaafd. 

Verbinding

Als mantelzorgcoach is Vrolijk informatief en faciliterend naar mantelzorgers. “Ik werk met alle zorgpartners in de wijk. Iedere dinsdag van de maand heb ik ook een ‘kom effe zitten’-moment waar mantelzorgers ongedwongen met elkaar kunnen praten.” Carin de Leede, trainer bij het CVD: “Het is waardevol dat mantelzorgers herkenning vinden bij elkaar.” 

Training voor professionals

Vrolijk heeft twee trainingen gevolgd bij het CVD, die als doel hebben om professionals te stimuleren mantelzorgers te herkennen en ondersteunen. De training Mantelzorgers beter begrijpen is zelfs geaccrediteerd en kan incompany gegeven worden. “De trainingen heb ik als divers, proactief en interactief ervaren. Ik leerde vooral om de mantelzorger regisseur van zijn of haar situatie te laten. Ik kan advies geven, een luisterend oor bieden en sturen, maar moet niet pushen.” 

Mantelzorg Schijf van Vijf

In de training staat de CVD Mantelzorg Schijf van Vijf centraal, een instrument dat mantelzorgers met de juiste steun kan matchen. Bij Vrolijk zit de Schijf goed in haar hoofd. “Het maakt deel uit van mijn gesprekken. Daarnaast raadpleeg ik de digitale databank die achter de ze Schijf zit.”

 

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg: een nationale dag om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en te bedanken, maar ook om het thema op de kaart te zetten en er aandacht voor te krijgen. De Leede: “In alle veertien gebieden in Rotterdam worden door welzijns- en zorgorganisaties activiteiten georganiseerd rondom deze. Alle activiteiten staan op de website van de gemeente Rotterdam (www.rotterdam.nl/dagvandemantelzorg).”

De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.