Aangeboden door i
"Aangeboden door" is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep.

De journalisten van de Persgroep zijn hier niet bij betrokken.
Aangeboden door
 

Backstage bij McDonald’s: leuk en leerzaam


Altijd al je eigen Quarter Pounder willen maken? Dat komt goed uit, want tijdens de Backstage Tour van ’s werelds bekendste hamburgerrestaurant leer je alles over de wereld achter hun iconische burgers. Jens IJdema trapt af: “Ik wist niet dat de producten allemaal vers bereid worden!”


Jens IJdema (22) werkt bij een mediaconcern, waar hij de salesafdeling ondersteunt. Zes jaar geleden werkte hij bij McDonald’s als bijbaan. Hij heeft zich opgegeven voor de Backstage Tour van McDonald’s, omdat hij benieuwd is, wat daar sindsdien is veranderd. “Ik heb veel geleerd destijds. Ik vond het een mooi bedrijf om voor te werken. Nu kom ik er nog wel eens voor een burger. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ze ‘groener’ worden. Maar wat doen ze daar precies aan? Het lijkt me superleuk om dat te weten te komen. Maar ik heb vooral zin om mijn eigen Quarter Pounder te maken. En op te eten natuurlijk”, lacht Jens.


Meer groen  
Bij binnenkomst in het restaurant in Hoorn, valt Jens als eerste de Salad Bar op. Frisgroene sla, goudgele mais en vuurrode tomaten staren je aan. Een nieuw concept dat nog in de testfase zit. Uitgangspunt is dat salades hier vers worden samengesteld, en door de gast naar keuze worden aangevuld met verse ingrediënten. Het geeft wel aan dat McDonald’s een andere richting inslaat. Dat wordt ook duidelijk tijdens de Backstage Tour, waar iedereen zich voor kan opgeven. Tijdens deze middag volgt uitleg over de herkomst van alle producten, en hoe voedselverspilling te voorkomen. Aansluitend nog een lesje hygiëne, een rondleiding langs de grill- en frituurstations en tot slot: het maken van je eigen Quarter Pounder.

Restaurant Manager Boi vertelt in de vriescel hoe de Franse frietjes te herleiden zijn naar de boerderij waar ze zijn (op)gegroeid

Multi useful components

“Mocht er iets aan de hand zijn met de inhoud van deze doos, dan kunnen wij direct herleiden van welke teler, en zelfs van welk veld de aardappels komen.”

Multi useful components

Boi Duindam, Restaurant Manager


Brrrrr… koud! 
Maar voordat het zover is, nodigt Restaurant Manager Boi Duindam zijn gast Jens uit in de vriescel. Kijken hoe lang hij het uithoudt bij -18 tot -23 graden Celsius. Boi, zelf ooit begonnen als Crewlid bij McDonald’s, wijst naar de barcode op een doos Franse frietjes. Boi: “Mocht er iets aan de hand zijn met de inhoud van deze doos, dan kunnen wij direct herleiden van welke teler, en zelfs van welk veld de aardappels vandaan komen.” De koel- en vriescellen zijn niet bijzonder groot. De omloopsnelheid is dan ook hoog. Vijf keer per week worden in Hoorn verse producten aangeleverd, afkomstig van gecertificeerde leveranciers. Zo worden de broodjes onder andere in België gebakken, komen de uien uit Nederland en komt het rundvlees voor het overgrote deel uit Nederland en Duitsland. Lekker dichtbij, dus. Op basis van gegevenshistorie houdt het restaurant de voorraad zeer nauwkeurig en efficiënt bij. Daardoor krijgen de gasten altijd verse producten geserveerd en wordt minder voedsel verspild. Boi ziet zijn gasten langzaam blauw aanlopen van de kou. “Kom, we gaan snel weg hier”, lacht hij.


Weinig verspilling
In een meer aangename temperatuur vervolgt Boi zijn verhaal over het kwaliteitsbeleid. Boi: “Waar voorheen broodjes van tevoren werden klaargemaakt en warm gehouden, worden producten nu per bestelling vers bereid. Dat gebeurt al in ruim 150 restaurants in Nederland. In 2017 is elk McDonald’s restaurant over op dit systeem. Dat zorgt er onder andere voor, dat het restaurant in Hoorn minder dan 1% voedselverspilling heeft. Daarbij scheiden we het afval in zeven categorieën. Dat zijn etensresten, petflessen, plastic, frituurolie, karton en papier, klein chemisch afval en restafval van de gasten. Daarvan worden onder andere biodiesel, groene stroom en korrels voor energieopwekking gemaakt.”

 

Wist je dat...

Your quote goes here, with should stand out


  • … als je één Big Mac-doosje in de afvalbak gooit, hiermee voldoende stroom kan worden opgewekt om een hele dag je smartphone te gebruiken?


Hygiëne   
In de keuken gelden strenge hygiëneregels. Ook al heeft Jens nog zulk kort haar, ook híj moet gewoon een haarnetje dragen. Handen wassen is hier niet gewoon even je handen onder de kraan houden. Ieder onderdeel van je hand krijgt de volle aandacht. En dat elk uur, na elk wc-bezoek, nadat je aan je neus of je haar hebt gezeten en als je van werkstation wisselt. Dat moet ook wel, als je voedselveiligheid wil garanderen aan je gasten. Drie keer per jaar vinden onaangekondigde controles plaats, zowel door hun eigen intensieve controlesysteem, als door een extern kwaliteits controle bureau. Boi: “Ze nemen overal monsters van, zelfs van de handen van medewerkers.” Voorzien van haarnetje en schoongewassen handen loopt Jens langs de frituur- en grillstations. Bíjna mag hij zijn eigen Quarter Pounder maken.


Geoliede machine
Ook al is de keuken met de groep deelnemers aan McDonald’s Backstage drukbezochter dan normaal, dat lijkt het keukenpersoneel niet te hinderen. De één knikt je vriendelijk toe en gaat door met frietjes bakken, terwijl de ander geconcentreerd hamburgers grillt. Iedereen stoomt lekker door. Het is tijd voor Jens om zijn eigen Quarter Pounder te ‘dressen’: de broodjes toasten en voorzien van mosterd, ketchup, uien, augurk, cheddar smeltkaas en natuurlijk de perfect gegrilde burger. Jens is zichtbaar verrast door het nieuwe systeem: “Dit is zo’n mooie vernieuwing. Een verser broodje voor de gast en minder verspilling in de keuken. Dit is veel duurzamer.”

 


Vernieuwing
Met inmiddels behoorlijk veel trek, schuift Jens de broodjes in de toaster en maakt hij zijn eigen Quarter Pounder klaar. Nog geen minuut later showt hij zijn burger, die zo in een reclame kan figureren. Bijna sneller dan de bereidingstijd heeft Jens de Quarter Pounder weggewerkt: “Deze burger kan er altijd wel in.” Behalve dat het een leuk middagje uit was, vond hij het ook leerzaam uitstapje. Jens: “Ik heb veel meer vernieuwingen gezien, dan ik van tevoren had verwacht. De verse bereiding uiteraard, de digitale bestelkiosken, maar ook het interieur dat veel comfortabeler is dan voorheen.”


 Wil jij ook Backstage bij McDonald’s ?
Geef je dan via mcdonalds.nl/backstage op bij één van de 100 deelnemende McDonald’s restaurants in Nederland. Gegarandeerd leuk en leerzaam. En lekker!

De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.